Sunday, February 14, 2016

Belajar Bisnes Online Bersama Irfan Khairi - YouTube & Video Marketing

Hari ini kami dari Batch 26 Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial bersama Irfan Khairi aka IK, belajar cara memasarkan produk melalui video.

Terus terang saya katakan saya tidak pernah tahu macam mana nak post video di YouTube. Saya hanya pernah post video di FB sahaja. Itupun setelah phone Samsung Quattro saya hilang & saya beli phone baru Samsung J5, cantik gaklah gambar yg diambil.

Tadi trainer di Irfan Khairi tunjukkan video ni. Saya tak tau pun buat video camni guna GoPro.



In IK's case, dia guna produk ini; Canon Legria Mini X


Tak boleh ke guna phone buat video? Boleh tp kualiti video tak setanding dgn gadget utk buat video.

So, harini kami kena buat short video. Sebelum datang kelas kami diingatkan untuk buat akaun YouTube. Saya mmg dah ada akaun YouTube tapi hanya utk save islamic lectures. Tak pernah upload video sendiri. Selalunya kelas sebelah pagi kami akan diajar teori. Lps lunch akan diajar praktikal.

Dalam masa yg singkat saya tak mampu nak hasilkan video yg baik. Haru biru video saya tp Alhamdulillah saya dah tau sikit mcm mana nak upload video ke YouTube



Gambar2 di dalam video diambil di Istanbul & Cappadocia. Video & sedikit gambar dari lawatan saya & 2 rakan ke Turki pada 2013 diabadikan pada blog travel saya, yg baru saya buat lepas masuk kelas IK. Dalam blog ini saya akan bercerita tentang kembara saya. Saya ada satu lg blog baru - berkenaan disleksia.

Di setiap kelas saya pastikan saya tidak ketinggalan praktikkan apa yg diajar masa kelas praktikal - blog, website....Setiap assignment saya buat Alhamdulillah walaupun mereka takkan check kita buat ke tak tapi :

1) saya perlu memastikan pelaburan saya untuk program ini mendatangkan hasil;

2) saya desperate utk memulakan bisnes internet secepat mungkin kerana bulan depan adalah kelas terakhir kami. Selepas ini hanya coaching selama 3 bulan; thats it. Lps tu mungkin sukar nak mendapat bimbingan dari mereka. Sekarang ni setiap Rabu-Jumaat dr 10am-12noon kami boleh buat appointment dgn trainers IK utk mendapatkan bimbingan;

3) lg lama saya delay praktikkan apa yg dipelajari, saya tak mungkin dapat ingat dgn baik apa yg telah dipelajari sebelum ini kerana kelas hanya sebulan sekali;

4) IK telah susun modul elok je; kalau kita ketinggalan sesuatu modul payah kita nak follow modul seterusnya....

Ini antara sebab2 saya gigih membuat assignment yg diberi.

Ada rakan bertanya kenapa saya attend kelas IK ni? Saya akui kerja sebagai Principal Q-dees, walaupun kerja setengah hari dah cukup memenatkan saya. Gaji suami saya cukup menampung perbelanjaan kami yg tak sebrp, malah saya juga ada pendapatan sendiri. 

I wanna keep myself occupied. Dgn takde anak, waktu ptg saya agak free. Saya attend kelas mengaji, I go gym atleast 2x a week, I learn Arabic online, I dont watch tv...saya masih ada waktu lg...saya rasa saya nak belajar lagi; something different. Dok lama2 dlm comfort zone merimaskan saya. Saya kena buat sesuatu yg lain; lari dari rutin.

Program ni buat saya sibuk Alhamdulillah. Juga saya kembali blogging setelah tinggalkan blog almost 2 years. InsyaAllah buat masa ini saya akan post setiap Ahad. 

Drop me a line if you wanna know about program bersama Irfan Khairi ini ye. 

Enjoy Sunday!

Sunday, February 7, 2016

Belajar Bisnes Online Bersama Mentor Jutawan Irfan Khairi

My youngest sister, Aja dah almost a year melakukan kerja sampingan dari rumah menjahit beg & menjual secara online.

FB : PercaHami

Antara hasil kreatif adik saya






Paling banyak tempahan adalah untuk beg bento.

Somewhere in Oct 2015, Aja kata nak gi belajar ilmu perniagaan dari Dr Azizan Osman. Saya nasihatkan dia agar belajar dari mereka yang benar2 ada menjalankan perniagaan online & telah berjaya dengan bisnes online. Dalam fikiran saya hanya terfikir Irfan Khairi aka IK.

Kebetulan ada seminar yang menampilkan Irfan Khairi sebagai salah seorang speaker. Seminar Fiqh Online dianjurkan oleh K-Fiqh. Saya pernah mengikuti seminar anjuran mereka antaranya Memburu Pintu Ar-Rayyan pada 30/6/2013

me, Elin & Rinie attending Memburu Pintu Ar-Rayyan

Also Seminar Fiqh & Penghayatan Solat where one of the speakers was Dr Abdul Basit Abdul Rahman aka Abu Anas Madani. 

Maka, saya & Aja hadiri Seminar Fiqh Bisnes Online. 


Dia ingin belajar dari Irfan Khairi, 


saya meminati Dr Zaharuddin Abd Rahman


Speaker yang lain adalah


Walaupun masa yg diberi kpd setiap penceramah adalah terhad, byk juga ilmu yg dipelajari Alhamdulillah.


Sesi IK adalah pd slot terakhir. Tercengang saya bila IK kata kalau anda berniaga menggunakan Facebook, inilah hakikatnya bila anda post produk anda di FB.



Biarpun ada sejuta followers, yg dapat tengok posts anda, yang mampu anda "reach" hanya 5%. Dijangkakan 2016, reach akan semakin berkurang peratusannya (Pertama kali saya dgr perkara ini semasa di Seminar Google anjuran SME Corp).

Perlu memahami formula "reach" utk mendapatkan lebih ramai orang membeli produk anda.

R + P+ T

R - Relationship

Followers kena masuk ke laman web anda melalui posts anda di FB, bukan sekadar hanya membaca/ melihat gambar di newsfeed.

P - Posts

Kena interaktif - page visits, likes, shares, comments, replies, tags. Lebih ramai followers buat begini, lebih luas reach and.

T - Time

Kena tau waktu sesuai untuk post. Make use of scheduled posts

FB - Build relationship
Blog - tujuan promosi
Laman Web - utk jual produk


At the end of the session saya approach IK tanya dia sama ada dia ada buat coaching bg mereka yg brminat belajar tentang perniagaan online. IK kata ada. Kursus 6-9 bulan; Program Intensif Perniagan Internet dan Strategi Media Sosial. Batch terbaru menurutnya akan memulakan kelas pertama mereka pd keesokan harinya, Ahad, 18 Okt 2015.

Balik rumah saya Google psl program IK. Saya tidak ada produk/servis untuk jual; saya hanya ingin mencari peluang perniagaan; kerja dari rumah. Saya cuba call berkali2 tp off dah ditutup. Esoknya saya nekad gi. Mujur masih ada 2 tpt kosong. Ada 2 cara bayaran

1) byr sekaligus, boleh dpt diskaun 10%, dpt buku2 IK secara percuma @
2) 3 bulan ansuran

Saya pilih utk bayar sekaligus. Saya byr separuh dulu, RM1600 & bg tau Cik Aie, staff IK balance saya byr the next day.
 
Saya sebenarnya simpan duit tu utk travel. Setiap bulan bila customers byr, ada duit RM5 & RM20 saya ketepikan. Setiap bulan saya akan bawa duit2 tu ke bank utk masuk ASB. Maka duit simpanan utk travel kurang sikit bila bayar utk kursus ini. Saya tidak tahu bisnes sampingan apa saya mahu buat, cuma setelah 10 tahun menjalankan brick and mortar business, saya ingin cuba mendapatkan pendapatan sampingan dengan menjalankan bisnes online; bisnes dari rumah. Minat saya membaca & percutian murah. Saya harap dapat menggabungkan kedua2 minat utk menjalankan bisnes online.

Pengalaman saya berguru dengan jutawan internet tersohor di Malaysia; Irfan Khairi akan saya post dari masa ke semasa, insyaAllah.

Sunday, January 31, 2016

Roomies Penang

Roomies Penang adalah salah satu hotel murah di Penang; mengamalkan konsep bed and breakfast. 

Semasa cuti Thaipusam baru-baru ini, me and Shahrul decided to lepak at Batu Ferringhi over the long weekend. Dari cuti sekolah December lepas, Shahrul ajak gi bercuti. Payah sikit nak cuti waktu tu sebab busy dengan marketing untuk intake baru. To make percutian lagi impossible, kami bersekolah hingga akhir November unlike sekolah2 lain yang tempoh persekolahan habis seminggu awal.

Shahrul took a leave on Friday. Lepas sekolah habis, we started perjalanan our cuti-cuti Malaysia. We decided to drive this time. Weather was nice along the way.

Reached Roomies Penang around 6pm.

Actually, we have booked 3d2n stay from 23rd-25th January 2016 at Holiday Inn Batu Ferringhi. Walaupun sekadar cuti-cuti Malaysia, kami selalunya akan bercuti 4d3n. Bila at the very last minute we decided nak tambah sehari lagi; 22nd Jan, I figured jom try hotel murah di Penang.

Maka, bermulalah pencarian saya review hotel murah di Penang. Kriteria :

1) strong WiFi for me
2) must be at Batu Ferringhi sebab Shahrul suka jalan2 kat pasar malam Batu Ferringhi

I found Roomies Penang. Jangan keliru dengan Roomies Suites ye. Roomies Suites terletak di Eden Parade. Roomies Penang terletak di kedai 2 tingkat antara balai polis & pejabat pos Batu Ferringhi. Opposite Roomies Penang adalah Park Royal Hotel.


Roomies Penang berada di tingkat 4. Tiada lift di bangunan ini.


Tangga taklah curam atau payah nak daki but definitely bukan utk yang mempunyai masalah lutut. Quite a climb juga utk meraka.

my husband, Shahrul sdg membakar lemak

Mujur beg tak berat sangat, still....

the entrance

pictures of guests who have stayed here

takleh pakai kasut dalam bilik; good for us, boleh solat tanpa ragu2 dlm bilik

no matter how much I hv tried, gambar masih terbalik. Small reception area, near dorm; can accomodate 10 guests at 1 time. Harga RM40 semalam; shared bathroom. Although the guy in charge; Duku hardly there, I dont think dorm is suitable for female Muslim travellers who travel without mahram. 

comfortable bed & pillows & a seater

can lepak here; ada mini fridge, kettle, 3-in-1 nescafe, sugar, tea, safety box (u hv to bring your own padlock)

takde channel tv tp few good movies

takde wardrobe, only this....jgn lupa bawa hanger

power shower

shower gel disediakan but as usual, saya suka bawa travel sized Shokubutsu saya

 The rooftop. I know free breakfast kat sini takde apa sgt pun, Shahrul kata gi je lah, free after all.

he had mee segera

i had pancake

Sebelum tu dah breakfast di Ajid Cafe; kedai kat simpang ke pantai; tpt biasa breakfast whenever we are in Batu Ferringhi. 

The next time you plan to go to cuti-cuti Malaysia di Penang, check out Roomies Penang or Roomies Suites. Kalau tak kisah jalan sikit ke pasar malam Batu Ferringhi, Roomies Suites lebih sesuai utk keluarga atau mereka yg mempunyai masalah lutut sebab ada lift yg terletak berhampiran KFC. Also Roomies Suites dikelilingi banyak gerai makan. Bila book, make sure you click either Roomies Penang/ Roomies Suites. 

Studio Suite yang kami stay for a night tu kami dapat harga RM160 dari Hostelworld walaupun di reception harga tertera adalah RM200. Check with the hotel first whether they can give better rate. Check the price dulu di TripAdvisor atau terus ke website Agoda, booking.com dan sebagainya. Compare.

Selain dari Studio Suite & dorm yg boleh memuatkan 10 org pd satu masa, ada 1 lg cinema room yg boleh memuatkan 3 guests. Cinema room & dorm kena share bathroom.


If you need to know more about Roomies Penang, drop me a line at the comment section ya.


Sunday, January 24, 2016

Talkative Kids Are More Likely To Succeed

This is Zaim


He celebrated his 5th birthday on 6th January. I have known Zaim since he was a baby. After pantang, his parents sent Zaim to our daycare centre (I started a daycare centre in 2012 with a friend, the 1st week we started, we had 30+ children. Good response but had to sell it a year later before performing umrah). Zaim's older brother was our student from the age of 4 until 6yo. 

On the 2nd week of school, I read our e-Reader book with Zaim. Zaim currently read book 7 out of 24 books. In that book, there's a sentence :

"Mummy wants to cook the chicken"

Next page, there's a picture of slaughtered chicken (takde kepala hihi)

His 1st question - 

Z : kenapa chicken takde head?
Me : chicken ready to be cooked. Tak boleh mkn kepala chicken
Z : kenapa tak boleh?
Me : sbb keras (confession of a Principal - i dont know the right answer)
Z : Ni apa?
Me : chicken breast
Z : Boleh makan tak?
Me : Boleh. We can eat.
Z : Ni apa? (pointing to the wing)...

Soalan tidak berhenti di situ. Setiap anggota badan he asked me the name & whether we can eat the body part or not.

Kesimpulannya - from my post on FB :)


I was doing my work in my office. In the living room near my office, one of our 5yo classes was learning letters & the sounds of those letters. They were happily singing (our Fliptec@Q prog)

"Here comes letter Aa"
Here comes letter Aa
Tell me letter Aa
What sound do you make?
What sound do you make?"

Teacher Marisa stopped the class when children started saying "busuknya"...all at once

One of the students tak sempat nak gi toilet & terb***k dalam seluar. I had to agree with the children hihi...busuk.

I saw Zaim, dengan muka berkerut2, tutup hidung, mata lg bertambah kecil, blurted out

"sakit telinga saya"

Principal ROTFL

Ni teacher mana ajar body parts salah ni kihkihkih

He made my day!

Later that day I came across this article (ciri2 yg ada pd Zaim & many more children in our school)


I totally agree with the writer. 

We allow our students to talk to their friends once they have finished their work. They are not required to sit still. They can move around as long as they dont disturb their friends. 

Children need to developed PILES skills (acronym for physical, intellectual, language, emotional, social). Conversations with peers help them develop all these 5 skills.

 So the next time your children especially your preschoolers talk too much, ask too much, please layan them. By sacrificing bit of your time, you help them develop multiple skills without you realising...

Sunday, January 17, 2016

Meet Syamil, a child with Autism Spectrum Disorder

Few years back, we had an ASD (Autism Spectrum Disorder) child in Q-dees. Iman joined us in the middle of the year for 5/6 months. I was skeptical to accept her at first. I wasnt equipped with knowledge to handle, teach ASD children. Mom convinced me that all she wanted was for Iman to socialise with other children. At the end of the year, mom said she saw slight improvement in Iman, I was not convinced. I felt that I had not done a good job.

This year, on 2nd week of school, another ASD child joining us. Again, I was skeptical. His parents who previously had sent 2 children to us told us of their bad experience sending their ASD child to another school. What they want is to expose their son experience the real world; starting as early as possible. They convinced me that their son is not agreesive and wont pose a threat to other children. 

Meet Syamil

The 1st day his parents left him, he cried, holding on to the gate. Kuat sangat, I stood close to him, rubbing his back every now and then, hoping that would calm him down. I was clueless on how to calm him down.



Mungkin ianya hanya perasaan saya, tapi tak suka betul dengan cara jiran memandang ke arah kami; both husband & wife. I felt like screaming to the top of my lungs "tak pernah ke tengok budak menangis on their 1st day of school?" Also, felt like bagitau "for god sake, he's autistic"...Instead, I just stood still. Detik itu, saya memahami sedikit perasaan ibu2 yg mempunyai anak2 istimewa bila anak2 istimewa mereka tantrum in public.

I was on the verge of giving up...planning to tell his parents that I couldnt handle Syamil.

Made doa to Allah in silence "please help me with this"

Allah answered my prayer. HE is the most merciful....

After about 5 minutes crying inconsolably, Syamil diam, still holding on to the gate. I showed him Lego blocks. He looked at the blocks for few seconds. Thats it. I put those blocks on the bench nearby, hoping this would make him sit and keep him away from the gate.

Slowly, I took his hands and bring him to the bench.



A customer who was there to accompany her child on the latter's 1st day of school menitis airmata tengok Syamil. 

Later, I took his hands to his classroom. He was so eager to write when others were doing their work, he particpated in classroom activities like singing & dancing. Alhamdulillah.

2nd day, Syamil cried when his Dad carried him to his classroom. It didnt take him long to calm down & take a seat.

3rd day onwards - no more crying, no tantrums, eagerly participates in classroom activities. His pincer grasp is better than some of the other students who enter school for the first time. Still...its a long way to go for Syamil.

I posted a short video of me teaching Syamil letter "a"

https://www.facebook.com/qdees.saujanautama

His father commented on FB



His mom commented


I have been reading books, articles on dyslexia recently, now that we have an ASD child with us...its time to read about ASD too. A long way to go....

Please make doa for us...