Thursday, June 5, 2014

Kempen Minyak Masak

I dont cook at home. I am sure my friends akan bulat2 mata tengok me sorong trolley penuh minyak masak 2kg.

I saw this on FB recently


Last year pun ada tp bila fikir malasnya nak drive ke sana sbb tak familiar area bangi/kajang. 

This year i found out a friend of mine kerja nearby & she's willing to help me buy & deliver minyak masak to the centre. I shared this with a close friend & she contributed RM200 (32 bottles). I thot kalau share with lg ramai tentu lg byk minyak masak terkumpul & can share the khayr. Alhamdulillah, managed to get sumbangan almost 200 bottles but then kesian pulak nak harapkan my friend ni gi beli & deliver. With my sister's help (my sister managed to collect sumbangan about 70 bottles) kami beli & insyaAllah boleh deliver before 14/6, the due date.

Latest update, they now need 2k+ je lg minyak msk. Bermakna almost 4k+ telah disumbangkan so far utk fakir miskin.

Semoga sumbangan tak seberapa memberi keceriaan kpd penerima yg memerlukan sempena Ramadhan yg bakal menjelma...

Sunday, May 25, 2014

I Have A Vision...

...yes, a clear vision...

Biidznillah, saya akan mencapai impian saya...

Semakin hari semakin bertambah kanak2 Autism Spectrum Disorder (ASD) dilahirkan di dunia. Statistik menunjukkan setiap 88 anak yg dilahirkan, seorang dr mereka adalah ASD. Bbrp tahun yg lepas, saya menghadiri seminar berkenaan ASD. Pada masa itu tidak terfikir di fikiran saya yg saya akan berminat mengkaji dgn lebih mendalam ttg ASD. Apatah lg sek saya mempunyai bbrp kanak2 dyslexic, diagnosed & undiagnosed.

Minat utk membantu kanak2 ASD mula timbul semula bila baca/dgr keluhan rakan2 yg mempunyai anak2 ASD. Bayaran terapi utk anak2 mereka antara RM100-200 sejam. Itu belum termasuk yuran sekolah & bayaran2 lain. Ada sek yg mengenakan bayaran RM2K utk 4 jam pembelajaran sebulan. Sek utk kanak2 ASD juga terhad. Ramai ibu bapa yg tiada pilihan & terpaksa hantar ke sek yg tiada pendidikan khas. Itupun jika ada sek yg mahu menerima anak2 ASD. My heart goes out to them.

Kemudian saya ditakdirkan bertemu dgn ibu Iman, a 5yo with mild ASD. Pertemuan di Petronas near our house. She recognised me & tanya boleh tak hantar Iman to our school. I told her kami tidak pernah menerima kanak2 ASD, reason being, kami tiada pengetahuan ttg cara bagaimana mengajar kanak2 ASD. Iman's mom convinced me that Iman has mastered several skills & she has mild ASD. I would give a try but no promise made.

I never thought Iman's mom would come back & enrol Iman with us. MasyaAllah tabarakallah, minat utk mengkaji lebih mendalam ttg ASD semakin bertambah. Sesiapa sahaja boleh mengajar the so called kanak2 normal tetapi utk mengajar anak2 istimewa memerlukan pengetahuan yg mendlm & kesabaran yg tinggi. I want to challenge myself & be amongst them.


I have made baby steps utk mencapai impian ini. Saya tidak tahu sama ada saya akan menemui apa yg saya cari di penghujung perjalanan. I have shared my vocation with family & few close friends. A drastic decision tp bila saya bg tau family & close friends, tiada siapa yg terkejut. Guess they know me so well, that I will do whatever it takes to achieve what I want. 

I have attended 2 seminars this year on ASD; the 1st seminar organised by Permata called


The 2nd seminar was held yesterday


sungguh tak cun tgh mkn

Hope to attend more, insyaAllah

May Allah ease my journey, ameen

Tuesday, April 1, 2014

Jannah - May We All Meet There One Day (2)

11/2/2014 - I was in school when my sister called. Teresak2 di talian. Babah admitted kat Pantai Hospital Melaka. I rushed home. 

I talked to Babah almost every night. Mlm sebelum itu, suara Babah lemah, tak seceria spt selalu. When I asked him about it, dia kata sbb dia penat...tidak mungkin saya tahu itu kali terakhir saya akan berckp dgn Babah.


seminggu sebelum Babah pergi, adik Babah yg dia dah tak jumpa for 30 years came back from Italy...

By the time I reached Malacca, Babah had been transferred to GH Melaka. Saya masuk wad nak jumpa Babah tp bdn Babah dah berselirat dgn mcm2 alat bantuan. He couldnt say a word. Bbrp kali Babah meronta nak buka alat yg menutup kepalanya seolah2 dia nak berkata sesuatu. They didnt allow him do that sbb Dr kata jantung dah terlalu lemah. He couldnt breathe on his own without that thing. Bbrp kali juga Babah tunjuk kelima2 jarinya seolah2 he needed 5 seconds/mins to say something. 

Bila teringat imej2 terakhir bersama Babah, I was so heartbroken. Utk memujuk hati, berkata pd diri sendiri itu yg terbaik buat Babah. Meletakkan sepenuhnya kepercayaan kpd Allah, kpd janji Allah bahawa Dia akan memberi ganjaran kpd mereka yg sabar dgn dugaan yg menimpa. 

I reached GH around 12.30pm. Ketika Maghrib menghampiri, kami semua diapnggil ke bilik mesyuarat. Dr kata jantung Babah dah berhenti 2x. Kali pertama selama 5 min, kali ke-2 selama 15 minit. We knew by then, Babah akan meninggalkan kami. 

Kami bergilir membaca ayat2 Al Quran di tepi katil Babah. I was there bila display monitor di tepi katil Babah menunjukkan Babah telah pergi buat selama2nya @ 9.40pm. I was heartbroken. Alhamdulillah, menghadiri majlis2 ilmu selama ini byk membantu menenangkan hati.

memujuk hati....I posted this image on my FB wall few minutes after my Babah passed away

Jenazah Babah dibawa pulang ke rumah pd tgh mlm & dikebumikan di sebelah kubur arwah my BIL pd keesokan harinya. Ramai tetamu dtg dr jauh & dkt, masyaAllah. 

My youngest sister who lost her husband a year ago decided utk tinggal bersama Ibu. 

My Babah tak meninggalkan byk harta. Ada sedikit simpanan dlm Tabung Haji. Babah dah namakan my Abg Long & my eldest sister sebagai penama in 1972 (I was only 2 months old) when he did this. Urusan pengeluaran Tabung Haji menjadi mudah sbb dah ada penama. Duit ini kami simpan dlm 1 akaun lain & akan digunakan utk membantu cucu2 Babah melanjutkan pelajaran. Alhamdulillah, tiada pergaduhan adik beradik, tak perlu turun naik mahkamah, tak perlu ulang alik menguruskan harta peninggalan.

Babah dah pesan dgn Ibu tiada majlis tahlil kerana, spt saya, Babah juga tahu majlis tahlil hanya satu budaya & tidak dilakukan di zaman Rasulullah Sallahu alayhi wasalam mahupun pd zaman Khulafa Rasyidin. I know ramai yg tidak bersetuju dgn kenyataan ini tp Alhamdulillah me & Babah sependapat dlm perkara ini & my family bersetuju tidak mengadakan majlis tahlil. 

I spent few days di Melaka. Takde majlis tahlil bermakna Ibu tidak perlu menceritakan kpd setiap tetamu ttg kematian Babah. Quality time with Ibu. 

I taught Ibu to read Surah Al Mulk every night & Surah Al Kahf every Friday. Alhamdulillah Ibu spends more time mendekatkan diri dgn Allah. Dia cuba sedaya upaya menghafal Surah Al Mulk kerana pengamal surah ini biidznillah akan dilindungi dr seksa kubur.

We miss Babah setiap hari. Ibu kata mlm sebelum Babah meninggal, Babah bg tau Ibu that dia syg sgt kat Ibu. 

Setiap hari saya berdoa agar saya akan berjumpa semula dgn Babah di Jannah. No sadness, no tears, no death, no pain in Jannah...


Saturday, March 29, 2014

Jannah - May We All Meet There One Day (1)

The coolness of my eyes ; my beloved Babah passed away on 11/2/2014, a week after his 70th birthday....Innalillahi wainna ilayhi raji'un...I miss him every single day

The saddest moment of my life...

Me & my sisters were very close to Babah. Maybe because Ibu kurang dgr, so everytime we called home, we talked to Babah. Babah would convey whatever message to Ibu. Pernah Ibu kata 'anak2 bila call tak pernah nak ckp dgn Ibu'....but then...she cant even tell suara siapa di talian. Ada 4 anak perempuan, selalu tertukar. Pernah I thot she knew it was me at the other end. Bila nak ltk telefon, baru tau she thot she was talking to my sister.

Back to Babah, Babah had bypass operation about 20 years ago. He quitted smoking right after the operation. A year after the operation dia sihat sgt2. He travelled a lot, sometimes with Ibu, kdg2 dgn group, without Ibu tagging along.

In 2012, I had to accompany Babah & Ibu to Sri Lanka. Never thot I would go there, not in my list at all. Now that he's gone, so glad I fulfilled his wish. Lps trip ni, Babah tak travel lagi. Kaki Ibu sakit. Puas berubat, tp bisa tak hilang.

Then Ibu & Babah watched documentary on tsunami on 26/12/2013. Babah expressed his wish nak pergi Acheh. By Allah's will, kaki Ibu tiba2 baik. So Babah's secretary ie me sibuk arranged trip Babah& Ibu dgn Utas Travel. I was supposed to go with them, but when Utas told me they had to go on weekdays, I couldnt join them. School has just started.

My parents came back from Acheh on 1/2/2014. Me & Shahrul went back to Malacca to see them. Babah & Ibu sibuk bercerita pengalaman di Acheh & yg paling tidak dilupakan lawatan mereka ke rumah anak yatim - Dayah Nurul Huda. 

My younger sister, Ayan suggested that kami sendiri pergi Acheh & tengok sendiri kehidupan anak2 yatim & fakir di sana. Abg Long jd mahram kami. Kak Long, my SIL pun ikut sama. As usual, part book tiket/hotel what not, mesti saya yg kena buat. Our parents esp Babah were extremely happy yg kami akan pergi utk membantu setakat kemampuan kami. Dok bercerita psl kami nak pergi dgn kwn2 masjid dia & our relatives. Our trip tu Acheh, insyaAllah dlm posts seterusnya.

Babah kata dlm rombongan Utas seramai 40 org, dia & Ibu paling tua. Ada sorang umur 69, jln pun dah bongkok. At the age of 70, Alhamdulillah, Ibu & Babah masih mampu solat berdiri, x perlu bantuan kerusi/solat duduk. Tapi Babah selalu kata kalau ditakdirkan umur dia tak pjg, dia redha - anak2 tak susah, cucu2 dah ada di universiti & yg sek men - semua di asrama penuh. Dia minta kalau ditakdirkan umur dia tak pjg, biar dia pergi dulu. Anak2 perempuan 4 org & Abg Long who's very close to Ibu boleh jaga Ibu. Kalau Ibu pergi dulu, pyh sikit anak2 perempuan nak jaga dia. Kereta, rumah diletakkan atas nama Ibu. He was of the opinion, ditakdirkan Ibu pergi dulu, Babah boleh uruskan bhg pusaka sebab Babah masih boleh drive. Ditakdirkan kereta & rumah atas nama Babah & Babah pergi dulu, Ibu had to rely on anak2 to settle pusaka. 

...to be continued...

Sunday, November 3, 2013

Eminonu, Istanbul

...the fishing village....

...2 stations away from where we stay...

hotel kami di Sultanahmet

cantik tram mereka, share jln dgn manusia & kenderaan lain sbb bergerak di tgh2 bandar

Selepas berehat sedikit, while waiting for Rinie to arrive later in the evening, me & Elin took the tram to Eminonu. Eminonu can be reached on foot gak, around 20-25 mins

Feri yg akan membawa kami ke Bursa akan bertolak dr Eminonu, or so we thought. So jejalan survey sambil cuci mata.

clear blue sky, windy



Elin mengarahkan photographer supaya ambil gambar menampakkan....

....ini...


sibuk nak masuk gak
Apa yg kami pegang tu?

tgh msk kan utk kami

fish minus chips

Teacher Emy x mkn sayur, harus ketepikan sayur dulu

fish & chips....best 
5/6 TL

Next : Spice Bazaar