Tuesday, April 1, 2014

Jannah - May We All Meet There One Day (2)

11/2/2014 - I was in school when my sister called. Teresak2 di talian. Babah admitted kat Pantai Hospital Melaka. I rushed home. 

I talked to Babah almost every night. Mlm sebelum itu, suara Babah lemah, tak seceria spt selalu. When I asked him about it, dia kata sbb dia penat...tidak mungkin saya tahu itu kali terakhir saya akan berckp dgn Babah.


seminggu sebelum Babah pergi, adik Babah yg dia dah tak jumpa for 30 years came back from Italy...

By the time I reached Malacca, Babah had been transferred to GH Melaka. Saya masuk wad nak jumpa Babah tp bdn Babah dah berselirat dgn mcm2 alat bantuan. He couldnt say a word. Bbrp kali Babah meronta nak buka alat yg menutup kepalanya seolah2 dia nak berkata sesuatu. They didnt allow him do that sbb Dr kata jantung dah terlalu lemah. He couldnt breathe on his own without that thing. Bbrp kali juga Babah tunjuk kelima2 jarinya seolah2 he needed 5 seconds/mins to say something. 

Bila teringat imej2 terakhir bersama Babah, I was so heartbroken. Utk memujuk hati, berkata pd diri sendiri itu yg terbaik buat Babah. Meletakkan sepenuhnya kepercayaan kpd Allah, kpd janji Allah bahawa Dia akan memberi ganjaran kpd mereka yg sabar dgn dugaan yg menimpa. 

I reached GH around 12.30pm. Ketika Maghrib menghampiri, kami semua diapnggil ke bilik mesyuarat. Dr kata jantung Babah dah berhenti 2x. Kali pertama selama 5 min, kali ke-2 selama 15 minit. We knew by then, Babah akan meninggalkan kami. 

Kami bergilir membaca ayat2 Al Quran di tepi katil Babah. I was there bila display monitor di tepi katil Babah menunjukkan Babah telah pergi buat selama2nya @ 9.40pm. I was heartbroken. Alhamdulillah, menghadiri majlis2 ilmu selama ini byk membantu menenangkan hati.

memujuk hati....I posted this image on my FB wall few minutes after my Babah passed away

Jenazah Babah dibawa pulang ke rumah pd tgh mlm & dikebumikan di sebelah kubur arwah my BIL pd keesokan harinya. Ramai tetamu dtg dr jauh & dkt, masyaAllah. 

My youngest sister who lost her husband a year ago decided utk tinggal bersama Ibu. 

My Babah tak meninggalkan byk harta. Ada sedikit simpanan dlm Tabung Haji. Babah dah namakan my Abg Long & my eldest sister sebagai penama in 1972 (I was only 2 months old) when he did this. Urusan pengeluaran Tabung Haji menjadi mudah sbb dah ada penama. Duit ini kami simpan dlm 1 akaun lain & akan digunakan utk membantu cucu2 Babah melanjutkan pelajaran. Alhamdulillah, tiada pergaduhan adik beradik, tak perlu turun naik mahkamah, tak perlu ulang alik menguruskan harta peninggalan.

Babah dah pesan dgn Ibu tiada majlis tahlil kerana, spt saya, Babah juga tahu majlis tahlil hanya satu budaya & tidak dilakukan di zaman Rasulullah Sallahu alayhi wasalam mahupun pd zaman Khulafa Rasyidin. I know ramai yg tidak bersetuju dgn kenyataan ini tp Alhamdulillah me & Babah sependapat dlm perkara ini & my family bersetuju tidak mengadakan majlis tahlil. 

I spent few days di Melaka. Takde majlis tahlil bermakna Ibu tidak perlu menceritakan kpd setiap tetamu ttg kematian Babah. Quality time with Ibu. 

I taught Ibu to read Surah Al Mulk every night & Surah Al Kahf every Friday. Alhamdulillah Ibu spends more time mendekatkan diri dgn Allah. Dia cuba sedaya upaya menghafal Surah Al Mulk kerana pengamal surah ini biidznillah akan dilindungi dr seksa kubur.

We miss Babah setiap hari. Ibu kata mlm sebelum Babah meninggal, Babah bg tau Ibu that dia syg sgt kat Ibu. 

Setiap hari saya berdoa agar saya akan berjumpa semula dgn Babah di Jannah. No sadness, no tears, no death, no pain in Jannah...


Saturday, March 29, 2014

Jannah - May We All Meet There One Day (1)

The coolness of my eyes ; my beloved Babah passed away on 11/2/2014, a week after his 70th birthday....Innalillahi wainna ilayhi raji'un...I miss him every single day

The saddest moment of my life...

Me & my sisters were very close to Babah. Maybe because Ibu kurang dgr, so everytime we called home, we talked to Babah. Babah would convey whatever message to Ibu. Pernah Ibu kata 'anak2 bila call tak pernah nak ckp dgn Ibu'....but then...she cant even tell suara siapa di talian. Ada 4 anak perempuan, selalu tertukar. Pernah I thot she knew it was me at the other end. Bila nak ltk telefon, baru tau she thot she was talking to my sister.

Back to Babah, Babah had bypass operation about 20 years ago. He quitted smoking right after the operation. A year after the operation dia sihat sgt2. He travelled a lot, sometimes with Ibu, kdg2 dgn group, without Ibu tagging along.

In 2012, I had to accompany Babah & Ibu to Sri Lanka. Never thot I would go there, not in my list at all. Now that he's gone, so glad I fulfilled his wish. Lps trip ni, Babah tak travel lagi. Kaki Ibu sakit. Puas berubat, tp bisa tak hilang.

Then Ibu & Babah watched documentary on tsunami on 26/12/2013. Babah expressed his wish nak pergi Acheh. By Allah's will, kaki Ibu tiba2 baik. So Babah's secretary ie me sibuk arranged trip Babah& Ibu dgn Utas Travel. I was supposed to go with them, but when Utas told me they had to go on weekdays, I couldnt join them. School has just started.

My parents came back from Acheh on 1/2/2014. Me & Shahrul went back to Malacca to see them. Babah & Ibu sibuk bercerita pengalaman di Acheh & yg paling tidak dilupakan lawatan mereka ke rumah anak yatim - Dayah Nurul Huda. 

My younger sister, Ayan suggested that kami sendiri pergi Acheh & tengok sendiri kehidupan anak2 yatim & fakir di sana. Abg Long jd mahram kami. Kak Long, my SIL pun ikut sama. As usual, part book tiket/hotel what not, mesti saya yg kena buat. Our parents esp Babah were extremely happy yg kami akan pergi utk membantu setakat kemampuan kami. Dok bercerita psl kami nak pergi dgn kwn2 masjid dia & our relatives. Our trip tu Acheh, insyaAllah dlm posts seterusnya.

Babah kata dlm rombongan Utas seramai 40 org, dia & Ibu paling tua. Ada sorang umur 69, jln pun dah bongkok. At the age of 70, Alhamdulillah, Ibu & Babah masih mampu solat berdiri, x perlu bantuan kerusi/solat duduk. Tapi Babah selalu kata kalau ditakdirkan umur dia tak pjg, dia redha - anak2 tak susah, cucu2 dah ada di universiti & yg sek men - semua di asrama penuh. Dia minta kalau ditakdirkan umur dia tak pjg, biar dia pergi dulu. Anak2 perempuan 4 org & Abg Long who's very close to Ibu boleh jaga Ibu. Kalau Ibu pergi dulu, pyh sikit anak2 perempuan nak jaga dia. Kereta, rumah diletakkan atas nama Ibu. He was of the opinion, ditakdirkan Ibu pergi dulu, Babah boleh uruskan bhg pusaka sebab Babah masih boleh drive. Ditakdirkan kereta & rumah atas nama Babah & Babah pergi dulu, Ibu had to rely on anak2 to settle pusaka. 

...to be continued...

Sunday, November 3, 2013

Eminonu, Istanbul

...the fishing village....

...2 stations away from where we stay...

hotel kami di Sultanahmet

cantik tram mereka, share jln dgn manusia & kenderaan lain sbb bergerak di tgh2 bandar

Selepas berehat sedikit, while waiting for Rinie to arrive later in the evening, me & Elin took the tram to Eminonu. Eminonu can be reached on foot gak, around 20-25 mins

Feri yg akan membawa kami ke Bursa akan bertolak dr Eminonu, or so we thought. So jejalan survey sambil cuci mata.

clear blue sky, windy



Elin mengarahkan photographer supaya ambil gambar menampakkan....

....ini...


sibuk nak masuk gak
Apa yg kami pegang tu?

tgh msk kan utk kami

fish minus chips

Teacher Emy x mkn sayur, harus ketepikan sayur dulu

fish & chips....best 
5/6 TL

Next : Spice Bazaar

Saturday, October 19, 2013

...Home in Istanbul...Mystic Hotel, Sultanahmet

Utk 5 hari 4 mlm yg pertama, this was our home...

Memilih hotel yg memenuhi keperluan kami bukannya mudah. Hotel mmg byk tp yg ok sgt tentunya mahal esp di Istanbul. Mostly mahukan bayaran dibuat dlm Euro, cash. Masa byk dihabiskan dpn komputer. 

At first I chose Peninsula Hotel, basement boleh memuatkan 4 org. Bilik agak besar. 90 Euro semlm. Bila Kelly tak jadi pergi, kenalah cari bilik murah sikit. Rinie finally dpt this hotel. Kalau dr komen di tripadvisor, steep sikit tp bila gi, naik bukit turun bukit gak.

Dugaan utk saya sebab sehari sebelum bertolak ke Istanbul, we held our concert. Principal pakai kasut baru, dah melecet sikit. Bila sampai Istanbul, melecet lg parah. Drizzling most days, so jln naik bukit turn bukit bertambah licin, lg parah jari kaki Principal. Bila gi Taksim Square mlm terakhir, it hurt so bad, I had to balik hotel awal sorang2, x dpt jln2 cuci mata.

We reached Mystic Hotel around 8am. Rinie sampai mlm, dia naik Qatar. Owner terus checked us in. He gave us a quad room instead of triple room yg kami booked & which he promised us in the mails. We thought he upgraded us to better room; berdasarkan rate quad room mahal sikit dr triple room. Later, baru found out this quad room is slightly smaller than the one he promised us. 

Hattusas
Hattusa (near modern Boğazkale (formerly Boğazköy), Turkey) was the capital of the Hittite Empire in the late Bronze Age. The region is set in a loop of the Kızıl River (Marashantiya in Hittite sources and Halys in Classical Antiquity) in central Anatolia.
Hattusa was added to the UNESCO World Heritage list in 1986.

To make it worse, this room is on 2nd floor & kami perlu mengangkat beg2 bsr menggunakan tangga ini


pengsan!
so kalau bwk elderly mmg x sesuai. most bed & bfast di Turki xde lift

my bed dkt dgn tingkap, rinie in the middle, elin paling dpn
yg sebelah kanan, we put our beg besar

almari yg kami penuhkan dgn makanan

tv buruk ni kami ltk di bwh so that boleh ltk brg atas minibar

small bathroom

forgot to bring shower gel, kena pakai sabun yg x byk buih ni



i brought kesemua ini

Elin's

Rinie bwk loads of maggi-in-cup. I brought rice cooker too. Almost every day mkn nasi impit. Suhu bwh 20 Celcius, sejuk, selalu lapar

Mystic Hotel di Sultanahmet. If you are first timers like us, better dok Sultanahmet sbb Blue Mosque, Topkapi, Aya Sofia, Basillica Cistern...semuanya walking distance.

Gi memana dgn tram, 3TL setiap kali naik, x kira gi manapun, asalkan dlm laluan tram.
Maybe its cheaper kalau guna Istanbulkart or maybe some other discount card, tp sbb kami x sempat survey, pasrah

Next post - tpt menarik di sekitar Istanbul

Saturday, October 12, 2013

Sebelum Kuala Lumpur Kami Tinggalkan....

Ianya berlaku semasa saya, Elin, & Rinie berada di India pd tahun 2011...

We enjoyed our India trip so much so, it was there we discussed the possibility of travelling together again...

Lets visit Turkey...that was the decision we made...

We saved money for the trip....

Unlike previous trip where we planned months ahead, this time around, we only planned 2 mths before the trip. Itupun sikit2 sebab Ramadhan & right after Ramadhan, I was busy with our school's concert. Tried to book domestic airlines during Ramadhan but to no avail. Only after Raya, I managed to book tickets for 2 domestic flights. By then prices have increased quite a bit.

The 1st thing yg kami tentukan - which cities yg ingin kami pergi?

Initially, kami ingin melawat Istanbul, Cappadocia, Pamukkale, terbang ke Santorini Island, Greece. Later, it wasnt possible to fly to Santorini Island sbb tiket kpl terbang/feri agak mahal. Mungkin kalau book earlier, we could get better price.

Then, baru Istanbul, Cappadocia, Pamukkale, day trip - Bursa.

2nd - how to get to those cities

Its easier to fly. It takes about an hour to get to another city. They have many domestic airlines to choose from - Pegasus (http://www.flypgs.com/en/), anadolujet (http://www.anadolujet.com/aj-en/), atlasjet (http://www.atlasjet.com/AtlasjetWeb/atlasjet.kk?lang=EN), onair.....or you can fly with their national airline, mahal sikit (http://www.turkishairlines.com/en-int/). The setback - if you use the low cost airlines, airport Sabiha Gokchen jauh sikit from Istanbul compared to Ataturk. Still, if you are lucky like us, Alhamdulillah, boleh dpt flight tickets less than RM100.

Other option - by bus. Journey starts mlm, reach the other city early in the morning. Perjalanan mengambil masa 10-15 jam. Kalau pergi ikut tour from Malaysia, they choose travel by bus - cheaper sbb mlm tidur dlm bas (because of the exchange rate, hotel2 di Turki terasa mahal).

Kami hanya travel by bus dr Cappadocia to Pamukkale, took us about 10 hours, pleasant journey though. Itupun sbb takde airport di Pamukkale, nearest airport is Denizli about 1 hour drive from Pamukkale.

Daytrip to Bursa by ferry (https://www.idobus.com.tr/web/home)

Next - hotels

I totally relied on tripadvisor (http://www.tripadvisor.com/)

Yg kami perlukan hotel :

1) berada dekat dgn attractions yg kami nak pergi
2) free wifi 24 hrs
3) with breakfast
4) reliable airport transfer
5) within our budget

Then - cheaper way to visit the so many museums - I bought Museum Pass online (https://www.muze.gov.tr/buy_e_ticket#)

85TL entitled us to enter 7-10 museums, skip queue, 10% discount on merchandise...

Took me many days & nights surfing the net to finally settled on flights, hotels....

Initially, Kelly, one of my classmates di UM menyertai kami. At the very last minute, she had to cancel her plan. Kelly just started working with US Embassy & Obama was scheduled to visit Malaysia. Her boss refused to let her go on long leave. Such a waste as Obama cancelled his trip later on.

Our (me & Elin) flight to Istanbul pd 30/9/2013, jam 12.30am...kami terbang bersama MAS...

Shahrul sent me to the airport

Ini kali ke-7 Elin menyertai saya dlm percutian - Gold Coast 2004, Seoul 2006, Bali 2009, Delhi 2011, Colombo 2012, Cruise Phuket-Krabi 2013

The last time I flew with MAS...9 years ago to Gold Coast, Australia. Alhamdulillah, berjaya dptkan tiket RM2099 all in ke Istanbul. Friends yg pernah pergi Turki kata murah sgt. Rinie was not so lucky, x sempat grab this price, she flew with Qatar Airways, slightly expensive.



Oleh kerana flight mlm, most of the time, we slept.

Arrived at Ataturk airport around 6.30am, someone was there waiting to drive us to the hotel. Mana2 negara yg kami pergi, we always arrange for airport pick up, slightly expensive, but we know its reliable, safer, insyaAllah....